ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας είναι εύκολη, πεντανόστιμη και γεμάτη αρώματα από φρέσκα μυρωδικά και τη γεύση της φέτας.
Υλικά
- 600 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
- 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια
- 1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 φύλλα σφολιάτας
- Αυγό, χτυπημένο (για επάλειψη)
- Σουσάμι (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί.
- Μόλις μαραθεί, το στραγγίζουμε καλά για να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το μαραμένο σπανάκι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υπόλοιπα υγρά.
- Αφού το μείγμα κρυώσει καλά, προσθέτουμε τα αυγά (αν τα χρησιμοποιούμε), το σιμιγδάλι και τη θρυμματισμένη φέτα.
- Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε, προσέχοντας το αλάτι, καθώς η φέτα μπορεί να είναι αλμυρή.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα ή στους 200°C στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η πίτα, περίπου 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή.
Δημιουργός συνταγής: Georgia Chatzimanoli-Grimwood
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!