Σπιτικό Τυρί και πως να το φτιάξετε μόνοι σας!

Απλό Σπιτικό Τυράκι: Φτιάξτε το Μόνοι Σας

ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!


Αυτή η συνταγή για σπιτικό τυρί είναι απλή, οικονομική και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.
Με λίγα μόνο υλικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φρέσκο τυρί στο σπίτι.
Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να το πετύχετε!


Υλικά

  • 2 λίτρα φρέσκο πλήρες γάλα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Ένα κομμάτι τσαντίλα (τουλπάνι)


Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε ένα τρυπητό με το τουλπάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. 
  3. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην φουσκώσει και ξεχειλίσει το γάλα.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο γάλα και ανακατεύουμε απαλά. Θα παρατηρήσουμε ότι το γάλα αρχίζει να διαχωρίζεται σε τυρόγαλα και τυρομάζα.
  5. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι ο ορός να αποκτήσει ένα κίτρινο χρώμα. Αν ο ορός παραμένει λευκός, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να διαχωριστεί πλήρως η τυρομάζα.
  6. Με μια τρυπητή κουτάλα, μαζεύουμε την τυρομάζα και την τοποθετούμε στο τουλπάνι.
  7. Σφίγγουμε το τουλπάνι για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά και το κρεμάμε σε ένα κατάλληλο μέρος για μερικές ώρες να στραγγίξει.
  8. Αν έχουμε καλούπι, τοποθετούμε την τυρομάζα μέσα σε αυτό μαζί με το τουλπάνι, προσθέτουμε από πάνω ένα βάρος και το αφήνουμε όλη τη νύχτα για να στραγγίξει πλήρως.
  9. Την επόμενη μέρα, μπορούμε να καταναλώσουμε το τυρί φρέσκο ή το αλατίζουμε ελαφρά, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.


Σημειώσεις:

  • Με 2 λίτρα γάλα, θα φτιάξουμε περίπου 200-300 γραμμάρια φρέσκο τυρί.
  • Μην πετάξετε τον ορό! Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να βράσετε μακαρόνια ή να φτιάξετε ένα νοστιμότατο πιλάφι.


ΠΗΓΗ: Areti Vardaka

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget