ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑΚΙΑ
Υλικά
- 420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. μέλι
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 400 γρ. αλεύρι ολικής
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 9 γρ. μαγιά
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. σταφίδες
Για το άλειμμα
- 1 κ.σ. βούτυρο μαλακό
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Χωρίς μίξερ: Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.
- Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
- Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ προτιμώ τα κοτσιδάκια.
- Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.
- Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.
- Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.
Δημιουργός συνταγής: Liana Strimenea
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!