Στριφτοπιτάκια με διάφορες γεμίσεις

Αφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρί

ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΜΙΣΕΙΣ


Αφράτα στριφτά πιτάκια με μαγιά, εύκολα στην παρασκευή και με δύο διαφορετικές νόστιμες γεμίσεις που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο!!


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα ή νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2-2,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές σούπας Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 1 κρόκο αυγού για το τέλος

Για τη γέμιση με τυρί:
  • 1 φλιτζάνι φέτα κατσικίσια
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση με πράσο και τυρί:
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και βρασμένα σε νερό με αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • Λίγο τυρί φέτα, κατά προτίμηση
  • Μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το χλιαρό γάλα ή νερό.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι.
  3. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα, σκεπασμένη με μεμβράνη.

Για τη γέμιση με τυρί:
  1. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, το αυγό, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.

Για τη γέμιση με πράσο και τυρί:
  1. Βράζουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμύδια σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Αναμειγνύουμε τα βρασμένα πράσα και κρεμμύδια με τη γραβιέρα, τη φέτα, το αυγό, το μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Για τα πιτάκια:
  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγουμε σε φύλλα διαμέτρου περίπου ενός πιάτου.
  2. Βουτυρώνουμε το φύλλο και το διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου ή τριγώνου.
  3. Ανοίγουμε ξανά το διπλωμένο φύλλο σε μακρόστενο σχήμα, τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.
  4. Στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Αφήνουμε τα στριφτά πιτάκια να φουσκώσουν για περίπου 40 λεπτά.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού αναμεμειγμένο με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Αφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρίΑφράτα στριφτά πιτάκια με γέμιση τυρί και πράσο - τυρί

Δημιουργός συνταγής: Tatjana Mico

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget