ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΜΙΣΕΙΣ
Αφράτα στριφτά πιτάκια με μαγιά, εύκολα στην παρασκευή και με δύο διαφορετικές νόστιμες γεμίσεις που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο!!
Υλικά
Για τη ζύμη:- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα ή νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2-2,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές σούπας Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 1 κρόκο αυγού για το τέλος
Για τη γέμιση με τυρί:
- 1 φλιτζάνι φέτα κατσικίσια
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση με πράσο και τυρί:
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και βρασμένα σε νερό με αλάτι
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- Λίγο τυρί φέτα, κατά προτίμηση
- Μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το χλιαρό γάλα ή νερό.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι.
- Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα, σκεπασμένη με μεμβράνη.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, το αυγό, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
- Βράζουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμύδια σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αναμειγνύουμε τα βρασμένα πράσα και κρεμμύδια με τη γραβιέρα, τη φέτα, το αυγό, το μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγουμε σε φύλλα διαμέτρου περίπου ενός πιάτου.
- Βουτυρώνουμε το φύλλο και το διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου ή τριγώνου.
- Ανοίγουμε ξανά το διπλωμένο φύλλο σε μακρόστενο σχήμα, τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.
- Στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αφήνουμε τα στριφτά πιτάκια να φουσκώσουν για περίπου 40 λεπτά.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού αναμεμειγμένο με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: Tatjana Mico