Τούρτα ή Πάστα Καραμέλα

ΤΟΥΡΤΑ Ή ΠΑΣΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΤΟΥΡΤΑ Ή ΠΑΣΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ


Αυτή η συνταγή για τούρτα ή πάστα καραμέλα είναι ιδανική για όσους αγαπούν τον συνδυασμό σοκολάτας και καραμέλας. 
Με μια αφράτη σοκολατένια βάση, πλούσιο σιρόπι σοκολάτας και βελούδινη σαντιγί με καραμέλα, αυτό το γλυκό θα κερδίσει τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση.


Υλικά

(Όλα τα υλικά τα μετράμε με το ίδιο ποτήρι των 200 ml)
Για τη βάση:
  • 4 αυγά
  • 1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1/2 ποτήρι ελαφρύ λάδι
  • 2 ποτήρια αλεύρι Φαρίνα
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια γάλα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Για τη σαντιγί:
  • 1 μεταλλικό κουτί Μόρφατ
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 150 γρ σιρόπι καραμέλας

Για τη διακόσμηση:
  • Σιρόπι καραμέλας


Εκτέλεση

Για τη βάση:
  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. 
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί (30x20 εκ.) και ρίχνουμε το μείγμα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας.

Για το σιρόπι:
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι, το κακάο και τη σοκολάτα.
  2. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό.
  3. Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για τη σαντιγί:
  1. Χτυπάμε το Μόρφατ με το ζαχαρούχο γάλα και το σιρόπι καραμέλας για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια αφράτη και ομοιόμορφη σαντιγί.
  2. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στο κρύο γλυκό και τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Για τη διακόσμηση:
  1. Αφού παγώσει καλά το γλυκό, διακοσμούμε με σιρόπι καραμέλας.


Συμβουλές

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στο σιρόπι καραμέλας για μια πιο πλούσια και ισορροπημένη γεύση.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον διακόσμηση με κομμάτια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς.


Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget