Τυρόπιτα στο τηγάνι με Ποντιακά φύλλα Περέκ (Φυλλωτά)

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ (ΦΥΛΛΩΤΑ)

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ (ΦΥΛΛΩΤΑ)


Υλικά

  • 3 φύλλα περέκ
  • Λίγο βούτυρο ή λάδι
  • Τυρί φέτα γύρω στα 150 γρ
  • Τυρί κατίκι μισό φλιτζάνι
  • Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
  • Νερό για το βρέξιμο των φύλλων


Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε τη γέμιση σε μπολ, ανακατεύοντας τα τυριά μας και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  2. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι λίγο βούτυρο ή λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
  3. Παίρνουμε ένα φύλλο και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για λίγο, δε θέλουμε να μαλακώσει πολύ. 
  4. Το σπάμε σε μεγάλα κομμάτια να χωρέσει στο μεγάλο τηγάνι μας.
  5. Ρίχνουμε τα κομμάτια τακτοποιημένα στο τηγάνι μας και περιμένουμε να ροδίσει η κάτω πλευρά. 
  6. Στη συνέχεια γυρίζουμε την έτοιμη πλευρά προς τα πάνω και τοποθετούμε τη μισή μας γέμιση απλωτά να πάει παντού. 
  7. Βρέχουμε και το δεύτερο φύλλο μας, το σπάμε και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση. 
  8. Εν τω μεταξύ έχει ψηθεί η κάτω πλευρά.
  9. Κρατώντας τώρα το φύλλο το επάνω το άψητο με το χέρι μας ή με το καπάκι από κατσαρόλα το αναποδογυρίζουμε, ώστε το άψητο φύλλο να πάει κάτω και το ψημένο να έρθει πάνω, για λίγα λεπτά. 
  10. Προσθέτουμε από το πλάι του κάτω φύλλου και ανασηκώνοντας, 1 κ.γλ. βούτυρο ακόμα, περιστρέφοντας την πίτα να πάει το βούτυρο παντού και αφήνουμε να ροδίσει.
  11. Ξανά επαναλαμβάνουμε το ίδιο. 
  12. Στην νέα ψημένη πλευρά του φύλλου βάζουμε γέμιση και ξανά βρεγμένο φύλλο και το γυρίζουμε το πάνω κάτω να ροδίσει, βάζοντας λίγο βούτυρο στο κάτω φύλλο.
  13. Αφού ψηθεί και η αυτή η πλευρά,την αναποδογυρίζουμε για τελευταία φορά και τη σερβίρουμε ζεστή. 

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Μπορούμε στη γέμιση να βάζουμε ότι θέλουμε, φτάνει τα υλικά να έχουν συνοχή.
  • Μπορούμε να βάλουμε και τυρί ή τυριά που να λιώνουν.
  • Η συνταγή και μερικές άλλες, βρίσκονται στη συσκευασία του φύλλου.
  • Προσέχουμε στη συγκεκριμένη συνταγή να μη βρέξουμε πολύ το φύλλο μας και παραμαλακώσει.
  • Πατάμε λίγο τα φύλλα που βάζουμε με το χέρι μας ώστε να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια.
  • Τα φύλλα αυτά έχουν μακρά διάρκεια ζωής και έτσι μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας και να φτιάχνουμε ανά πάσα στιγμή το μεζεδάκι μας.


ΠΗΓΗ: εκτέλεση Γιάννα Ζωγραφίδου, συνταγή Μαγειρικές διαδρομές

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget