ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Υλικά
- 25 βερίκοκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 ποτήρι νερό
- 2 βανίλιες
- 2 φύλλα αρμπαρόριζα
- Αμύγδαλα (προαιρετικά, ψημένα)
- Ασβέστης (υγρός)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ξεφλουδίζουμε.
- Σε μια λεκάνη με ασβέστη υγρό και νερό, αφήνουμε τον ασβέστη να καθίσει και χρησιμοποιούμε το νερό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
- Βάζουμε τα βερίκοκα στο νερό με τον ασβέστη και τα αφήνουμε για 3 ώρες.
- Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, δημιουργώντας το σιρόπι.
- Προσθέτουμε τα βερίκοκα στο σιρόπι και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το μείγμα προσθέτοντας την αρμπαρόριζα.
- Μόλις δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
- Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα οποία έχουμε προηγουμένως ψήσει ελαφρώς στο φούρνο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΠΗΓΗ: αναστ γεω