Χωριάτικη Τυρόπιτα με Φέτα και Μυζήθρα

Χειροποίητη Χωριάτικη Τυρόπιτα με Τραγανά Φύλλα και Γευστική Γέμιση

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ


Η τυρόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές που συνοδεύει τέλεια το καφεδάκι μας, είτε το απολαμβάνουμε στο πρωινό, στο μεσημεριανό, ή στο βραδινό. 
Αυτή η συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα είναι ιδανική ακόμα και για όσους δεν αγαπούν τη φέτα! 


Υλικά

  • 8 φύλλα χωριάτικα 
  • 750 γρ. φέτα παλαιωμένη, θρυμματισμένη 
  • 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα 
  • 250 γρ. ελαιόλαδο (το 1/3 για τη γέμιση, το υπόλοιπο για το άλειμμα των φύλλων) 
  • 5 αυγά 
  • Αλατοπίπερο (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμύρα της φέτας) 

Για τη ζύμη (αν δεν αγοράσουμε έτοιμα φύλλα):
  • 800 γρ. αλεύρι κίτρινο 
  • 2 κ.γ. αλάτι 
  • 1 σφηνάκι ξύδι 
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο 
  • 2 κούπες νερό (περίπου) 


Εκτέλεση

Για την προετοιμασία των φύλλων:
  1. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα. 
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με έναν πλάστη, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. 

Για τη γέμιση και την τυρόπιτα:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα με τη μυζήθρα. 
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και το 1/3 του ελαιόλαδου. 
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση. 
  4. Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα πρώτα τέσσερα φύλλα, ένα-ένα, λαδώνοντας καλά το καθένα με ένα πινέλο. 
  5. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. 
  6. Καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο καλά. 
  7. Διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να σφραγιστεί η γέμιση. 
  8. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της τυρόπιτας σε κομμάτια, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να κοπεί εύκολα μετά το ψήσιμο. 
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι η τυρόπιτα να ροδίσει και να γίνει τραγανή. 

Η τυρόπιτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε ζεστή! 
Καλή όρεξη!


Δημιουργός συνταγής: Theni Sotiropoulou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget