ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ
Η τυρόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές που συνοδεύει τέλεια το καφεδάκι μας, είτε το απολαμβάνουμε στο πρωινό, στο μεσημεριανό, ή στο βραδινό.
Αυτή η συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα είναι ιδανική ακόμα και για όσους δεν αγαπούν τη φέτα!
Για τη ζύμη (αν δεν αγοράσουμε έτοιμα φύλλα):
Για τη γέμιση και την τυρόπιτα:
Η τυρόπιτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε ζεστή!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!
Υλικά
- 8 φύλλα χωριάτικα
- 750 γρ. φέτα παλαιωμένη, θρυμματισμένη
- 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα
- 250 γρ. ελαιόλαδο (το 1/3 για τη γέμιση, το υπόλοιπο για το άλειμμα των φύλλων)
- 5 αυγά
- Αλατοπίπερο (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμύρα της φέτας)
Για τη ζύμη (αν δεν αγοράσουμε έτοιμα φύλλα):
- 800 γρ. αλεύρι κίτρινο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- 2 κούπες νερό (περίπου)
Εκτέλεση
Για την προετοιμασία των φύλλων:- Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με έναν πλάστη, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει.
Για τη γέμιση και την τυρόπιτα:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα με τη μυζήθρα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το 1/3 του ελαιόλαδου.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
- Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα πρώτα τέσσερα φύλλα, ένα-ένα, λαδώνοντας καλά το καθένα με ένα πινέλο.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
- Καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο καλά.
- Διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να σφραγιστεί η γέμιση.
- Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της τυρόπιτας σε κομμάτια, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να κοπεί εύκολα μετά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι η τυρόπιτα να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Η τυρόπιτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε ζεστή!
Καλή όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Theni Sotiropoulou
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!