Χταπόδι Λαδορίγανη

Χταπόδι Λαδορίγανη σαν να ψήθηκε στα κάρβουνα

ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ


Αυτή η συνταγή για χταπόδι μοιάζει λες και έχει ψηθεί στα κάρβουνα, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται εύκολα στην κουζίνα σας. 
Το αρωματικό λευκό κρασί και τα μπαχαρικά προσθέτουν βαθιά γεύση, κάνοντας το χταπόδι τρυφερό και νόστιμο. 
Σερβίρεται με λαδολέμονο ή ξίδι για να απογειώσει τη γεύση του.


Υλικά

  • 1 χταπόδι (800 γρ. - 1 κιλό περίπου) 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 4 κόκκοι μπαχάρι 
  • 3 σπυριά πιπέρι 
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί 


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το μάτι. 
  2. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. 
  3. Μόλις το χταπόδι αρχίσει να βράζει, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Δεν προσθέτουμε νερό, καθώς το χταπόδι θα βγάλει το δικό του ζωμό. 
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κόκκους πιπέρι, μπαχάρι και φύλλα δάφνης) και δεν βάζουμε αλάτι για να μην σκληρύνει το χταπόδι. 
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει. 
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να μην μείνει χωρίς υγρά. 
  7. Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορούμε να βάλουμε το χταπόδι σε χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά. 
  8. Μόλις περάσει ο χρόνος, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι. 
  9. Αφού το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ταψί. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο, και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 - 220°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδισμένο χρώμα, σαν να έχει ψηθεί στα κάρβουνα. 
  10. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό, συνοδεύοντάς το με λαδορίγανη και ξύδι ή λεμόνι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. 

Σημείωση: 

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χταπόδι, μετά το βράσιμο μπορούμε να το βάλουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. Ρίχνουμε το ζωμό ώστε να το σκεπάζει, προσθέτουμε αλάτι, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι και 2 φύλλα δάφνης. Σφραγίζουμε τα βάζα όσο είναι ζεστά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος για μήνες.

Καλή μας όρεξη!


Δημιουργός συνταγής: MPAXARI & KANELA

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget