ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Μαριναρισμένο με αρωματικά μπαχαρικά, μουστάρδα και λεμόνι, το κοτόπουλο γίνεται ζουμερό και νόστιμο, ενώ οι πατάτες και τα λαχανικά ροδίζουν και παίρνουν μια υπέροχη κρούστα. Μια ιδανική επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (ή κομμάτια κοτόπουλου της επιλογής σας)
- 4-5 πατάτες
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το κοτόπουλο και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει καλά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Με αυτό το μείγμα κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο, καλύπτοντας καλά όλες τις πλευρές.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο ξάπλα στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και την πιπεριά σε χοντρά κομμάτια.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, μουστάρδα και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά με τα αρωματικά.
- Απλώνουμε τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο μέσα στο ταψί, φροντίζοντας να έχουν καλή κατανομή.
- Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί, καθώς τα λαχανικά θα βγάλουν επίσης τα δικά τους υγρά κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα. Τα τελευταία 30 λεπτά, γυρίζουμε τον φούρνο σε αερόθερμο ώστε να πάρουν χρώμα και τραγανή υφή τόσο το κοτόπουλο όσο και τα λαχανικά.
- Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο όταν το κοτόπουλο είναι καλά ψημένο και οι πατάτες έχουν ροδοκοκκινίσει.
Καλή μας όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Άννα Γιαννίκου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!