ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο είναι πλούσια σε γεύση και εύκολη στην παρασκευή της. Τα μπούτια κοτόπουλου μαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά, και μετά συνδυάζονται με ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.
Υλικά
- 3 - 4 μπούτια κοτόπουλου
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
- 2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή έτοιμη)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 ποτήρι ρετσίνα
- 5 ποτήρια νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (για το ρύζι)
- 1/2 ποτήρι ρύζι τύπου Αμερικής
- Αλάτι, κατά βούληση
- Μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
- 1 κ.γ. Vegeta (μείγμα καρυκευμάτων)
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Αφαιρούμε τα μπούτια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα.
- Επαναφέρουμε τα μπούτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα, σβήνουμε με τη ρετσίνα και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το καρότο, τα φύλλα δάφνης και ρίχνουμε τα 5 ποτήρια νερό.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 15 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι (πλακερό), ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το δεύτερο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μεταφέρουμε το σοταρισμένο ρύζι σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
- Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και το ζουμί από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και Vegeta, και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να χυλώσει το ρύζι.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε ζεστό.
Δημιουργός συνταγής: Λένα Αντωνίου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!