Μοσχαράκι Γιουβέτσι

Πεντανόστιμο μοσχάρι γιουβέτσι

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μια πλούσια, αρωματική σάλτσα αγκαλιάζει το τρυφερό μοσχαράκι, ενώ το κριθαράκι απορροφά όλα τα υπέροχα αρώματα και γεύσεις. 


Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι, κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί (λευκό ή κόκκινο)
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης ή 2 μικρά
  • Πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 3-4 μπαχάρια ολόκληρα
  • λίγο γαρίφαλα
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Ζεστό νερό, όσο χρειαστεί
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 παγάκια


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαράκι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το φύλλο δάφνης, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα μπαχάρια και τα γαρίφαλα. 
  5. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει ώστε να απορροφήσει το κρέας όλα τα αρώματα των μπαχαρικών.
  6. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μοσχαράκι. 
  7. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το αλάτι.
  8. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  9. Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και γυαλίζουμε για λίγο το κριθαράκι, ανακατεύοντας συνεχώς. Το προσθέτουμε στο ταψί με το κρέας.
  10. Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά, περίπου 30-35 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε δύο παγάκια στις άκρες του ταψιού. Αυτό το κόλπο θα βοηθήσει το γιουβέτσι να παραμείνει ζουμερό, ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Καλή μας όρεξη!


Δημιουργός συνταγής: Χρυσούλα Καλλωνη

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget