ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΑΕΡΟΣ
Υλικά
Για το φύλλο αέρος
- 300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 150 γρ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων
Για την γέμιση
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος για φαγητό
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κ.γ. Φυτίνη
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. ανθότυρο
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- πιπεράκι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Για το φύλλο αέρος
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μισή κρέμα γάλακτος και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Την άλλη μισή στο μούλτι μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε καλά.
- Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση ρίχνουμε το μίγμα του μούλτι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μας σβολιάσει.
- Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη Φυτίνη.
- Κρυώνουμε την κρέμα και τρίβουμε μέσα τα τυριά μαζί με τα μυρωδικά.
- Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10' σε μέτρια ταχύτητα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης.
- Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.
- Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας.
- Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοίγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο.
- Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
- Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα.
- Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γέμιση της αρεσκείας μας και την κλείνουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο.
- Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα (το μέγεθος του "φακέλου" να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4).
- Ψήνουμε το "φάκελο" (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 50' λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Δημιουργός συνταγής: Ελενα Μακαρη
Ακολουθήστε μας στο Google News!