Μπουγατσοτυρόπιτα χωρίς Μπεσαμέλ

Μπουγάτσα με τυρί χωρίς μπεσαμέλ

ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Αυτή η μπουγατσοτυρόπιτα είναι ελαφριά, βελούδινη και γεμάτη με τυρένια γεύση, χωρίς την προσθήκη μπεσαμέλ που τη βαραίνει σε λιπαρά. Χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και μια απλή κρέμα με σιμιγδάλι και κορν φλάουρ, πετυχαίνουμε την ιδανική υφή για μια αφράτη και νόστιμη πίτα.



Υλικά

  • 1 κούπα γάλα 2%
  • 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 700 γρ. γλυκιά μυζήθρα Καλογεράκη, τριμμένη
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 - 1,5 κούπα Σουρωτή (ανθρακούχο νερό)
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Ελάχιστο ηλιέλαιο για το ταψί και τα φύλλα σφολιάτας
  • 2 φύλλα σφολιάτας


Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μία κούπα γάλα 2% σε μια κατσαρόλα. 
  2. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι και τις 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει το μείγμα.
  3. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, προσθέτουμε τη γλυκιά μυζήθρα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθεί καλά και να λιώσει το τυρί.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με αλάτι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 
  5. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και η κρέμα να γίνει λεία και βελούδινη.
  6. Προσθέτουμε τη Σουρωτή σιγά-σιγά, ρυθμίζοντας την ποσότητα ανάλογα με την υφή που θέλουμε να πετύχουμε. 
  7. Η κρέμα πρέπει να είναι αρκετά κρεμώδης αλλά όχι πολύ υδαρής.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. 
  9. Αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο τη λαμαρίνα της κουζίνας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, το οποίο έχουμε ανοίξει λίγο με τον πλάστη και τρυπήσει με ένα πιρούνι.
  10. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο φύλλο και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το οποίο επίσης έχουμε τρυπήσει ελαφρώς και αλείψει με λίγο ηλιέλαιο. 
  12. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας με ένα μαχαίρι.
  13. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη Σουρωτή και αφήνουμε την πίτα να σταθεί για περίπου 15 λεπτά, ώστε να απορροφήσει καλά τα υγρά και να φουσκώσει η σφολιάτα.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η επιφάνεια της πίτας και να φουσκώσει η σφολιάτα.
  15. Αφήνουμε τη μπουγατσοτυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.


Δημιουργός συνταγής: Πόπη Μητραλέλη

 Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget