ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΟΥΣΑΜΙ
Κουλουράκια κρασιού νόστιμα με απλό και γρήγορο τρόπο παρασκευής.
Το άρωμα του κόκκινου κρασιού και των μπαχαρικών τους δίνει έναν ιδιαίτερο, πλούσιο χαρακτήρα, ενώ το καβουρδισμένο σουσάμι προσθέτει μια ευχάριστη τραγανή υφή.
Ιδανικά για καφέ, τσάι ή απλώς για να τα απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Υλικά:
- 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
- Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
- 500 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη λεκανίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κόκκινο κρασί, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την υγρασία του μείγματος.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (πλεξούδες, δαχτυλίδια κλπ.).
- Κυλάμε τα κουλουράκια στο καβουρδισμένο σουσάμι, καλύπτοντάς τα καλά από όλες τις πλευρές.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αέρα και πάνω αντίσταση, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανά.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Μαρια Θεοδωρακη