ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΚΑΟ
Εξαιρετικά παξιμάδια με καρύδια, ξύσμα πορτοκάλι και λίγο κακάο!
Ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας, αυτά τα παξιμάδια θα γίνουν το αγαπημένο σας σπιτικό γλύκισμα!
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Μένια Στεφοπούλου
Υλικά
- 360 γρ. καλαμποκέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 250 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
- 1/2 κ.γ. σόδα (διαλυμένη μέσα στον χυμό πορτοκαλιού)
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 κ.γ. κανέλα
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. κακάο
- 150 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- Σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο (ή το ελαφρύ ελαιόλαδο), τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη.
- Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια στο μείγμα.
- Κρατάμε λίγο από τη ζύμη μας ξεχωριστά σε μια δεύτερη λεκάνη και προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Χωρίζουμε τη λευκή ζύμη σε 3 μέρη και πλάθουμε κάθε μέρος σε μακρόστενο μπαστούνι.
- Στην άκρη κάθε μπαστουνιού, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε μια λωρίδα από τη σκούρα ζύμη με το κακάο.
- Τοποθετούμε τα μπαστούνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι στη ζύμη.
- Κόβουμε τα μπαστούνια σε κομμάτια μέχρι κάτω, αλλά χωρίς να τα διαχωρίσουμε πλήρως.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφού τα παξιμάδια ψηθούν, τα αποσπάμε προσεκτικά από το ταψί, τα μοιράζουμε σε δύο ταψιά και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή τραγανότητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Αφήνουμε τα παξιμάδια να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Μένια Στεφοπούλου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!