Ροξάκια

Ροξάκια Σιροπιαστά με Κακάο και Καρύδια

ΡΟΞΑΚΙΑ


Ένα παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η πλούσια γεύση τους από κακάο, κανέλα και καρύδια σε συνδυασμό με το σιρόπι τα κάνει ιδιαίτερα απολαυστικά.


Υλικά

Για τη Ζύμη:
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Λίγο αλάτι
  • Αλεύρι όσο πάρει (μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει)

Για τη Γέμιση:
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα

Για το Σιρόπι:
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Για τα Ροξάκια
  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό, τη βανίλια και λίγο αλάτι.
  3. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
  6. Στο ένα τρίτο της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ζυμώνοντας ελαφρά για να ομογενοποιηθούν.
  7. Ανοίγουμε πρώτα τη λευκή ζύμη σε φύλλο.
  8. Τη σοκολατένια ζύμη την πλάθουμε σε μπαστούνι, την τοποθετούμε πάνω στο λευκό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
  9. Εναλλακτικά την ανοίγουμε σε φύλλο ίδιου μεγέθους με το λευκό, την τοποθετούμε πάνω από το λευκό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
  10. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια πάχους περίπου 2 εκατοστών.
  11. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ένα ταψί, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για το Σιρόπι:
  1. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. 
  2. Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού και το κονιάκ.
  3. Μόλις τα ροξάκια βγουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. 
  4. Αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι καλά πριν τα σερβίρουμε.

Ροξάκια Σιροπιαστά με Κακάο και Καρύδια

Δημιουργός συνταγής: Maria Dovridou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget