ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
Υλικά
- 1 κούπα φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 1/2 κούπα χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 αυγό (κρατάμε λίγο κρόκο για άλειμμα)
- 150 γρ. βούτυρο για τη ζύμη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Γέμιση:
- Τυρί φέτα, τυρί κίτρινο, ζαμπόν (ή ό,τι άλλο προτιμάτε)
- Λίγο γάλα για το άλειμμα
- Τριμμένο κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά, το χλιαρό νερό, το σπορέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρώς για να ξεφουσκώσει.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση (π.χ. τυρί κίτρινο και ζαμπόν ή μόνο φέτα), και κλείνουμε το φύλλο σχηματίζοντας ρολά.
- Μπορούμε να τα τυλίξουμε κατά μήκος και να δώσουμε στρογγυλό σχήμα ή να τα αφήσουμε σε σχήμα μπαστουνιού.
- Χτυπάμε τον κρόκο αυγού που έχουμε κρατήσει με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Ψήνουμε τα τυροκούλουρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν καλά και από πάνω και από κάτω.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για επιπλέον γεύση και γυαλάδα.
Σημείωση:
- Η συνταγή είναι ευέλικτη όσον αφορά τη γέμιση, οπότε μπορείτε να πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας υλικά.
Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτα Καραγιάννη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!