ΤΥΡΟΨΩΜΟ
Φτιαγμένο με αφράτη ζύμη και πλούσια γέμιση από φέτα, γιαούρτι και αυγό, είναι ένας νόστιμος συνδυασμός που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι.
Για τη γέμιση:
Καλή μας όρεξη!
Υλικά
Για τη ζύμη:- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 2 αυγά
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, το ηλιέλαιο, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη θρυμματισμένη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά και λίγο πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, την κόβουμε στη μέση και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο.
- Το τοποθετούμε σε ένα ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση, καλύπτοντας το τυρόψωμο.
- Πιέζουμε τις άκρες για να κλείσει καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 40-45 λεπτά), ανάλογα από το φούρνο σας.
Καλή μας όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου