ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Το χοιρινό μαρινάρεται με αρωματικά μπαχαρικά και λεμόνι, και ψήνεται αργά στη γάστρα μέχρι να γίνει τρυφερό και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Υλικά
- 1,5 κιλό χοιρινό κρέας, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, κατά βούληση
- Ρίγανη, κατά βούληση
- 1 κ.σ. βεγκέτα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το χοιρινό κρέας και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βεγκετά (αν χρησιμοποιούμε) και πάπρικα.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να καλυφθεί όλο το κρέας με τα μπαχαρικά.
- Περιχύνουμε το ελαιόλαδο πάνω από το κρέας στο μπολ χωρίς να ανακατέψουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Αν έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το αφήσουμε και για όλη τη νύχτα για ακόμα πιο έντονη γεύση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μεταφέρουμε το μαριναρισμένο κρέας με όλα τα υγρά του σε μια γάστρα.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο αν δεν έχει καπάκι.
- Ψήνουμε το κρέας στη γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
- Αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει και να αποκτήσει μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.
- Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε ζεστό με συνοδευτικό της αρεσκείας μας, όπως μπάμιες, πατάτες ή πουρέ.
Ακολουθήστε μας στο Google News!