Χοιρινή Τηγανιά στη γάστρα

Ζουμερή, αρωματική χοιρινή τηγανιά στη γάστρα

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Το χοιρινό μαρινάρεται με αρωματικά μπαχαρικά και λεμόνι, και ψήνεται αργά στη γάστρα μέχρι να γίνει τρυφερό και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 


Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό κρέας, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Πιπέρι, κατά βούληση
  • Ρίγανη, κατά βούληση
  • 1 κ.σ. βεγκέτα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το χοιρινό κρέας και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βεγκετά (αν χρησιμοποιούμε) και πάπρικα. 
  2. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να καλυφθεί όλο το κρέας με τα μπαχαρικά.
  3. Περιχύνουμε το ελαιόλαδο πάνω από το κρέας στο μπολ χωρίς να ανακατέψουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. 
  4. Αν έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το αφήσουμε και για όλη τη νύχτα για ακόμα πιο έντονη γεύση.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Μεταφέρουμε το μαριναρισμένο κρέας με όλα τα υγρά του σε μια γάστρα. 
  7. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο αν δεν έχει καπάκι.
  8. Ψήνουμε το κρέας στη γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
  9. Αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει και να αποκτήσει μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.
  10. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε. 
  11. Σερβίρουμε ζεστό με συνοδευτικό της αρεσκείας μας, όπως μπάμιες, πατάτες ή πουρέ.


Δημιουργός συνταγής: Λένα Αντωνίου

 Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget