ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ (BISCOTTI)
Υλικά:
- 6 κ.σ. βούτυρο (αλατισμένο ή ανάλατο)
- 2/3 της κούπας ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 - 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
- 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Λαδώνουμε ελαφρά ή στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί (περίπου 45 x 33 εκ.).
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το εκχύλισμα αμυγδάλου (αν το χρησιμοποιούμε) και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν - μπορεί να φαίνεται λίγο «κομμένο», αλλά είναι φυσιολογικό.
- Σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και λίγο κολλώδες.
- Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί, τη χωρίζουμε στη μέση και τη διαμορφώνουμε σε δύο μπαστούνια, περίπου 24 x 5 εκ. και 2 εκ. ύψος.
- Ισιώνουμε τις άκρες και τις πλευρές με μια βρεγμένη σπάτουλα.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά και βγάζουμε από τον φούρνο.
- Με ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ψεκάζουμε ελαφρά τα μπαστούνια πάνω και στα πλάγια, για να μαλακώσει η κρούστα και να διευκολυνθεί το κόψιμο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C.
- Μετά από 5 λεπτά, κόβουμε προσεκτικά τα μπαστούνια σε φέτες πάχους περίπου 1,5-2 εκ., κάθετα στο ταψί ή λοξά για πιο μακριά biscotti (Καθώς κόβουμε, φροντίζουμε να κόβουμε κατακόρυφα, κάθετα προς το ταψί· αν κόψουμε ανομοιόμορφα, τα μπισκότα μπορεί να είναι πιο χοντρά στην κορυφή από ό,τι στη βάση και θα πέσουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ψησίματος).
- Τοποθετούμε τα biscotti όρθια στο ταψί και ψήνουμε ξανά για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα (Θα φαίνονται ελαφρώς υγρά στο κέντρο αν σπάσετε ένα κομμάτι, αλλά θα συνεχίσουν να στεγνώνουν καθώς κρυώνουν).
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για εβδομάδες.
ΠΗΓΗ: In the kitchen with Anne
Ακολουθήστε μας στο Google News!