ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Αφράτα γιουβαρλάκια με βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο, που μας γεμίζουν νοσταλγία και θαλπωρή.
Υλικά
- 500 γρ. κιμά ανάμεικτο
- 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ρύζι Καρολίνα (για τον κιμά)
- Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 αυγό
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 2 φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ ρύζι Καρολίνα (για τη σούπα)
- 1 λίτρο νερό
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, και το πιπέρι.
- Πλάθουμε μικρά, ομοιόμορφα γιουβαρλάκια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν καλά.
- Προσθέτουμε τα 2 φλιτζανάκια ρύζι στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να δέσει η σούπα.
- Παίρνουμε λίγο από τον ζεστό ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα το ασπράδι του αυγού μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε τον κρόκο και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά τον κρύο ζωμό στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε γρήγορα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Σβήνουμε τη φωτιά και το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Δημιουργός συνταγής: Μένια Στεφοπούλου