ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Αυτό το φαγητό είναι από τα κλασικά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Τα αρωματικά κεφτεδάκια με τη ζεστή, πλούσια σάλτσα ντομάτας δένουν τέλεια με το κοφτό μακαρονάκι, δημιουργώντας ένα γεύμα που θα γίνει αγαπημένο για όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:- 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, τριμμένη
- 1 κ.σ. ξύδι
- 4 φέτες ψωμί (την ψίχα μόνο), μουλιασμένη και στυμμένη
- 1 αυγό
- λίγο κύμινο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3 ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- ελάχιστη κανέλα
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το συνοδευτικό:
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- Αλάτι, για το βράσιμο των ζυμαρικών
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα, το ξύδι, την ψίχα του ψωμιού, το αυγό και το κύμινο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος που επιθυμούμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα αφήνουμε στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Για τη σάλτσα, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το μπαχάρι.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει.
- Ρίχνουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφήσουν τα κεφτεδάκια τα αρώματα.
- Εν τω μεταξύ, βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με τα κεφτεδάκια και την πλούσια σάλτσα.
Δημιουργός συνταγής: Χρυσούλα Καλλωνη
Ακολουθήστε μας στο Google News!