
ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ
Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για όλους όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις του μοσχαρίσιου συκωτιού. Τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά, το τηγανητό συκώτι συνοδεύεται από δροσερά λαχανικά και αφράτες πιτούλες, κάνοντάς το ιδανικό για ένα πλήρες και απολαυστικό γεύμα.
Υλικά
- 2 μερίδες μοσχαρίσιο συκώτι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- Αλεύρι, για αλεύρωμα
- Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα και σερβίρισμα
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ή χυμό λεμονιού
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- Ρίγανη τριμμένη
- Πιτούλες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το συκώτι, το πλένουμε καλά με νερό και το καθαρίζουμε από τα νεύρα και τις μεμβράνες.
- Ξεπλένουμε με λίγο ξύδι για να φύγει η έντονη μυρωδιά.
- Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ με γάλα, φροντίζοντας να καλυφθεί πλήρως. Το αφήνουμε να μουλιάσει για μία ώρα, ώστε να γίνει πιο τρυφερό.
- Μετά από μία ώρα, στραγγίζουμε καλά το συκώτι χωρίς να το ξεπλύνουμε.
- Το αλατίζουμε ελαφρά και το αλευρώνουμε, τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν το λάδι είναι καυτό, βάζουμε τα κομμάτια του συκωτιού και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.
- Σβήνουμε το τηγάνισμα με το κρασί ή τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά.
- Μεταφέρουμε το συκώτι σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε σε πιάτο με μια κουταλιά φρέσκο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, τριμμένη ρίγανη και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
- Γαρνίρουμε με φέτες ντομάτας και κόκκινης πιπεριάς για χρώμα και δροσιά.
- Συνοδεύουμε με αφράτες πιτούλες ζεσταμένες στο τηγάνι ή στον φούρνο.
