ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΟΡΦΑΝΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)
Αρωματικά ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι, μυρωδικά και λεμονάτη γεύση, ιδανικά για νηστεία ή ένα ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 100 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 κιλό ρύζι Καρολίνα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1-2 λεπτά σε καυτό νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αν θέλουμε τσιγαρίζουμε τα υλικά για μερικά λεπτά με ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
- Παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, τοποθετούμε στο κέντρο του μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση και το τυλίγουμε προσεκτικά.
- Στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και νερό, μέχρι να τα καλύψει.
- Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για βάρος.
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί το υγρό.
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!