ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Αυτή η πλούσια πίτα συνδυάζει τον τρυφερό κιμά με ψητές μελιτζάνες και πιπεριές, δημιουργώντας μια γευστική γέμιση που θα ενθουσιάσει. Με σπιτικό φύλλο που ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανό, είναι ιδανική για κάθε τραπέζι.
Υλικά για τη Γέμιση
- 2 κιλά μελιτζάνες
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 αυγά
- Πιπεριές Φλωρίνης
- 1 κ.σ. βρώμη
- 200 γρ. γραβιέρα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση για τη Γέμιση
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο φούρνο ή στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις καθαρίζουμε από τη φλούδα και τις κόβουμε σε κομμάτια.
- Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τη βρώμη μαζί με τον κιμά.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Υλικά για τη Ζύμη (11 φύλλα)
- 1100 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. λάδι
- 30 γρ. ξύδι
- 20 γρ. αλάτι
- Νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη
Εκτέλεση για τη Ζύμη και την Πίτα
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και ανοίγουμε πρώτα 2 φύλλα.
- Τα ψήνουμε ξεχωριστά στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Δεν λαδώνουμε ούτε το ταψί ούτε το πρώτο φύλλο.
- Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σε λωρίδες για να φτιάξουμε τον κόθρο (το γύρω-γύρω της πίτας).
- Ανοίγουμε 3 ακόμη φύλλα και τα τοποθετούμε πάνω από το πρώτο φύλλο, ψεκάζοντάς τα ελαφρά με ηλιέλαιο μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε τη μισή γέμιση της μελιτζάνας και του κιμά, απλώνουμε ομοιόμορφα και τοποθετούμε τα 2 προψημένα φύλλα από πάνω.
- Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με 4 ακόμη φύλλα, τα οποία ψεκάζουμε ελαφρά με ηλιέλαιο.
- Χαράζουμε την πίτα, τη λαδώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για όσο χρειαστεί μέχρι να ροδίσει καλά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News!