ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Αυτά τα γεμιστά κολοκυθάκια συνδυάζουν πλούσια γεύση, αρωματική γέμιση και μια κρεμώδη, βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο. Ιδανικά για οικογενειακά τραπέζια ή για όποιον λαχταρά μια αυθεντική ελληνική εμπειρία.
Υλικά
- 7 μεγάλα κολοκυθάκια (κομμένα στη μέση)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο (προτείνεται μοσχαρίσιος)
- 14 κ.σ. ρύζι Καρολίνα (πλυμένο και στραγγισμένο)
- 1 κ.σ. νοστιμιά λαχανικών (Bio ή άλλο)
- Μαύρο πιπέρι,
- ρίγανη
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Ζεστό νερό (για το μαγείρεμα)
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
- 2 κρόκους αυγών
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο νερό)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση (γιατί απορροφούν από το αυγολέμονο και γίνονται νόστιμα) και αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα τους.
- Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη νοστιμιά λαχανικών, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη, τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τα τοποθετούμε όρθια σε κατσαρόλα ή χύτρα.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών.
- Βράζουμε στη χύτρα για περίπου 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιούμε απλή κατσαρόλα, αυξάνουμε τον χρόνο ανάλογα.
- Αφαιρούμε τα κολοκυθάκια από τη χύτρα (σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας) και τα βάζουμε σε πυρέξ ή ταψάκι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε λίγο από το ζουμί του μαγειρέματος και το διαλυμένο κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστά.
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!