ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟΙ
Η απόλυτη συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα, με τραγανά αμύγδαλα, πλούσια βουτυρένια γεύση και άρωμα ρούμι. Ένα γλυκό που δεν πρέπει να λείπει από το γιορτινό τραπέζι!
Υλικά
- 120 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
- 300 γρ. ανάλατο βούτυρο Lurpak (σε αλουμινόφυλλο)
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη (συν επιπλέον για το πασπάλισμα)
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας (σε σκόνη)
- 25 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C με 140°C στον αέρα, για 8 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα θρυμματίζουμε σε χοντρά κομμάτια σε γουδί ή με πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Όσο περισσότερο χτυπάμε τη ζύμη, τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλές μπάλες διαμέτρου περίπου 3 εκ. και πιέζουμε ελαφρά την κορυφή τους με τον αντίχειρα.
- Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (150°C στον αέρα) για 20-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς.
- Τους βουτάμε σε ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές, και τους τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος με τη μορφή αύξουσας πυραμίδας. Πασπαλίζουμε κάθε στρώμα της πυραμίδας με ζάχαρη άχνη καθώς το χτίζουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News!