Μελομακάρονα

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


Υλικά

  • 480 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κοφτό κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κοφτά κ.γ. κανέλα
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)


Εκτέλεση 

  1. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
  5. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά.
  6. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει, αναδιπλώνουμε με το χέρι απαλά.
  7. Δεν την παιδεύουμε για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
  8. Παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους. 
  9. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC.
  11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  12. Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄.
  13. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  14. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει.
  15. Τα βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό. 
  16. Στο τέλος που είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Δημιουργός συνταγές: Aigli Marnerou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget