ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Αφράτη, ζουμερή και γεμάτη άρωμα, αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι το απόλυτο γλυκό! Θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά.
Υλικά
Για τη ζύμη:- 500 γρ. φύλλο κρούστας, κομμένο σε λωρίδες και ελαφρώς ξεραμένο
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 200 ml ηλιέλαιο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- Φλούδες πορτοκαλιού
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού.
- Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε τις λωρίδες φύλλου λίγες-λίγες, ανακατεύοντας καλά ώστε να εμποτιστούν ομοιόμορφα από το μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγές: Aigli Marnerou