Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο

Μια πανεύκολη και πεντανόστιμη πίτα με τραγανό σπιτικό φύλλο και γέμιση από πράσα και φέτα.

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ


Μια πανεύκολη και πεντανόστιμη πίτα με τραγανό σπιτικό φύλλο και γέμιση από πράσα και φέτα. Ιδανική για κάθε περίσταση, θα γίνει η αγαπημένη σας! 


Υλικά

Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 500 γρ. νερό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (για άλειμμα) 

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό πράσα 
  • ½ κιλό φέτα 
  • 2 αυγά 
  • 250 γρ. γιαούρτι 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • Λίγο αλάτι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

Για το φύλλο
  1. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το νερό και το λάδι, και ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα 20 λεπτά. 
  5. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μέγεθος πίτας για σουβλάκι. 
  6. Αλείφουμε τις 10 πρώτες πίτες με λιωμένο βούτυρο και τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο. 
  7. Κάνουμε το ίδιο με τις άλλες 10. 
  8. Ξεκινάμε με τις πρώτες 10. Ανοίγουμε τη στοίβα με τα χέρια μας γύρω-γύρω και συνεχίζουμε με τον πλάστη, μέχρι να έχουμε ένα φύλλο που καλύπτει το ταψί του φούρνου. 
  9. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί. 

Για τη γέμιση
  1. Τσιγαρίζουμε τα πράσα σε ελαιόλαδο με λίγο αλάτι. 
  2. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. 
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά και το γιαούρτι. 
  4. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσαρμόζουμε αν χρειάζεται. 

Συναρμολόγηση 
  1. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το πρώτο φύλλο στο ταψί. 
  2. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με την ίδια διαδικασία και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. 
  3. Κλείνουμε τις άκρες, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με ένα μείγμα από λάδι και νερό που έχουμε βάλει σε ένα φλιτζάνι του καφέ. 
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 45-50 λεπτά). 


Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να βάλουμε ό,τι γέμιση απιθυμούμε. Γίνεται τέλεια!


Δημιουργός συνταγής: Marko Merita

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget