ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Υλικά
Για το φύλλο- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (για άλειμμα)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό πράσα
- ½ κιλό φέτα
- 2 αυγά
- 250 γρ. γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το φύλλο- Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το νερό και το λάδι, και ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα 20 λεπτά.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μέγεθος πίτας για σουβλάκι.
- Αλείφουμε τις 10 πρώτες πίτες με λιωμένο βούτυρο και τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο.
- Κάνουμε το ίδιο με τις άλλες 10.
- Ξεκινάμε με τις πρώτες 10. Ανοίγουμε τη στοίβα με τα χέρια μας γύρω-γύρω και συνεχίζουμε με τον πλάστη, μέχρι να έχουμε ένα φύλλο που καλύπτει το ταψί του φούρνου.
- Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί.
- Τσιγαρίζουμε τα πράσα σε ελαιόλαδο με λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά και το γιαούρτι.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσαρμόζουμε αν χρειάζεται.
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το πρώτο φύλλο στο ταψί.
- Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με την ίδια διαδικασία και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.
- Κλείνουμε τις άκρες, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με ένα μείγμα από λάδι και νερό που έχουμε βάλει σε ένα φλιτζάνι του καφέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 45-50 λεπτά).
Παρατηρήσεις:
Μπορούμε να βάλουμε ό,τι γέμιση απιθυμούμε. Γίνεται τέλεια!
Δημιουργός συνταγής: Marko Merita
Ακολουθήστε μας στο Google News!