ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ (QUICHE LORRAINE)
Μια κλασική, γαλλική συνταγή που εντυπωσιάζει με την τραγανή βάση της και τη βελούδινη, αρωματική γέμιση. Ένα τέλειο πιάτο για δείπνο ή brunch, που θα λατρέψουν όλοι!
Υλικά
Για τη βάση (τάρτα):- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 125 γρ. (μισή πλάκα) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. μπέικον ή ζαμπόν (ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. τριμμένο κασέρι
- 1 κρέμα γάλακτος (200 ml)
- 2 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μια φόρμα τάρτας.
- Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι για να μην φουσκώσει.
- Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά.
- Προσθέτουμε το μπέικον, το τριμμένο κασέρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
- Αφήνουμε την κις να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου