ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Ένα αρωματικό και αφράτο κέικ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού με την ελαφριά υφή του. Ιδανικό για πρωινό ή συνοδευτικό με τον καφέ σας, με εύκολη παρασκευή και δυνατότητα παραλλαγών για ακόμα περισσότερη γεύση!
Υλικά
(Η κούπα που χρησιμοποιούμε είναι χωρητικότητας 240 ml. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κόκκινη κούπα του νες καφέ, αν την έχετε.)
- 5 αυγά
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κούπα σπορέλαιο (όχι γεμάτη)
- 1 κούπα γάλα
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κούπες αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Μία πρέζα αλάτι
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, μέχρι να σχηματίσουν σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να αποκτήσει ενιαία υφή.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το σπορέλαιο σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ώστε να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ή σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.
- Αν θέλουμε, ανακατεύουμε λίγο από τον χυλό με κακάο και δημιουργούμε σχέδια στο κέικ μας για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα, για περίπου 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή καλαμάκι στο κέντρο – αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Δημιουργός συνταγής: Βάγια Τσιρούδη