ΝΤΟΝΑΤΣ
Μαλακά και αφράτα ντόνατς που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κούπες χλιαρό γάλα
- 3 αυγά
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 2 κ.σ. από τη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
- Στο μίξερ, χρησιμοποιώντας τον γάντζο, χτυπάμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι σταδιακά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη, η οποία θα είναι λίγο κολλώδης.
- Αλευρώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει (θα κολλάει πολύ), αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε με αλεύρι τη ζύμη από πάνω και την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 1 εκ.
- Κόβουμε τα ντόνατς με ένα ποτήρι. Εάν θέλουμε να κάνουμε τρύπα στη μέση, χρησιμοποιούμε τη μύτη από ένα κορνέ.
- Τοποθετούμε τα ντόνατς σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
- Λιώνουμε κουβερτούρα γάλακτος και λευκή σοκολάτα και βουτάμε τα ντόνατς μέσα, ή τα περιχύνουμε με τις σοκολάτες για έξτρα γεύση.
Σημείωση:
- Η δόση βγάζειπερίπου 35 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θα επιλέξετε.
Δημιουργός συνταγής: Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!