ΕΛΙΟΨΩΜΑ
Αφράτα, αρωματικά και γεμάτα γεύση, αυτά τα ελιόψωμα είναι ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας. Φτιάξτε τα εύκολα και απολαύστε τα σκέτα ή συνοδεύστε τα με το αγαπημένο σας ντιπ ή τυρί.
Υλικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 270 ml χλιαρό νερό
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες (χωρίς κουκούτσι)
- Λίγο ελαιόλαδο για το ζύμωμα
- Επιπλέον ελιές για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε με τους γάντζους του μίξερ για 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να ξεφουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε απαλά τη ζύμη για να ενσωματωθούν οι ελιές.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστούνι ή στρογγυλό σχήμα.
- Τοποθετούμε επιπλέον ελιές πάνω στα ελιόψωμα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αέρα).
- Πριν τα βάλουμε στον φούρνο, ψεκάζουμε τα ελιόψωμα με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας, τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν την απόχρωση που μας αρέσει.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ψεκάζουμε ξανά με λίγο νερό και τα περνάμε με ένα πινέλο με βούτυρο για έξτρα γεύση και γυαλάδα.
Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου