Ελιόψωμα

Αφράτα Ελιόψωμα: Η Τέλεια Παρέα για Κάθε Στιγμή

ΕΛΙΟΨΩΜΑ


Αφράτα, αρωματικά και γεμάτα γεύση, αυτά τα ελιόψωμα είναι ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας. Φτιάξτε τα εύκολα και απολαύστε τα σκέτα ή συνοδεύστε τα με το αγαπημένο σας ντιπ ή τυρί.


Υλικά

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 270 ml χλιαρό νερό 
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • ½ κ.γ. αλάτι 
  • 150 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες (χωρίς κουκούτσι) 
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ζύμωμα 
  • Επιπλέον ελιές για διακόσμηση 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε με τους γάντζους του μίξερ για 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. 
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  4. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να ξεφουσκώσει. 
  5. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. 
  6. Λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε απαλά τη ζύμη για να ενσωματωθούν οι ελιές. 
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια. 
  8. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστούνι ή στρογγυλό σχήμα. 
  9. Τοποθετούμε επιπλέον ελιές πάνω στα ελιόψωμα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα. 
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αέρα). 
  11. Πριν τα βάλουμε στον φούρνο, ψεκάζουμε τα ελιόψωμα με λίγο νερό. 
  12. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας, τα βγάζουμε όταν αποκτήσουν την απόχρωση που μας αρέσει. 
  13. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ψεκάζουμε ξανά με λίγο νερό και τα περνάμε με ένα πινέλο με βούτυρο για έξτρα γεύση και γυαλάδα. 


Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου 
 
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget