ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Αυτή η συνταγή για εργολάβους είναι πανεύκολη και γρήγορη είναι ιδανική για να συνοδεύσετε τον καφέ σας ή να κεράσετε τους καλεσμένους σας. Μαστιχωτοί, αρωματικοί και ελαφριοί, θα γίνουν ανάρπαστοι!
Υλικά
- 1 κιλό αμύγδαλα
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (λεπτή)
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 4 κ.σ. πουρέ πατάτας (πατάτα βρασμένη και λιωμένη)
- Εσάνς πικραμύγδαλου ή 1 σφηνάκι αμαρέτο
- 7 ασπράδια αυγών (χωρίς να τα χτυπήσετε)
- Φιλέ αμυγδάλου ή χοντροτριμμένο αμύγδαλο (για το επικάλυμμα)
Εκτέλεση
- Ζεματάμε τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε για λίγο στον φούρνο.
- Τα τρίβουμε πολύ ψιλά στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν πούδρα.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τις βανίλιες, τον πουρέ πατάτας και την εσάνς πικραμύγδαλου (ή το αμαρέτο).
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια αυγών και ζυμώνουμε το μείγμα, χωρίς να χτυπήσουμε τα ασπράδια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Πλάθουμε μπαλάκια από τη ζύμη.
- Βουτάμε κάθε μπαλάκι στο φιλέ ή το χοντροτριμμένο αμύγδαλο ώστε να καλυφθεί.
- Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αντιστάσεις, στην πάνω σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
Συμβουλή:
- Οι εργολάβοι είναι έτοιμοι όταν αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες, αλλά παραμένουν μαλακοί στο κέντρο.
- Αφήστε τους να κρυώσουν πριν τους σερβίρετε.
Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου