ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας και των σιροπιαστών γλυκών, αυτή η συνταγή συνδυάζει και τα δύο σε ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Η πλούσια γεύση της σοκολάτας και των καρυδιών, σε συνδυασμό με το αρωματικό σιρόπι, θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
Για την καρυδόπιτα:- 30 γρ. κακάο
- 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 7 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. σπορέλαιο
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κονιάκ
- Χυμός και φλούδα από μισό λεμόνι
Για την επικάλυψη σοκολάτας (γκανάς):
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 35 εκ.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το κακάο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 7-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ από κάτω προς τα πάνω.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το σπορέλαιο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
- Σε κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 4-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Μόλις η καρυδόπιτα κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί.
- Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά πάνω από την καρυδόπιτα, αφήνοντας το να απορροφηθεί πλήρως.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Απλώνουμε την γκανάς ομοιόμορφα πάνω από την σιροπιασμένη καρυδόπιτα.
- Αφήνουμε το γλυκό να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρουμε.
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!