Καρυδόπιτα σιροπιαστή με επικάλυψη σοκολάτας

Σιροπιαστή καρυδόπιτα με γκανάς σοκολάτας

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας και των σιροπιαστών γλυκών, αυτή η συνταγή συνδυάζει και τα δύο σε ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Η πλούσια γεύση της σοκολάτας και των καρυδιών, σε συνδυασμό με το αρωματικό σιρόπι, θα σας ενθουσιάσει.


Υλικά

Για την καρυδόπιτα:
  • 30 γρ. κακάο 
  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 1 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 2 κάψουλες βανίλιας 
  • 7 αυγά 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 150 γρ. ζάχαρη 
  • 250 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη 
  • 50 γρ. σπορέλαιο 
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 

Για το σιρόπι:
  • 500 ml νερό 
  • 500 γρ. ζάχαρη 
  • 2 κ.σ. κονιάκ 
  • Χυμός και φλούδα από μισό λεμόνι 

Για την επικάλυψη σοκολάτας (γκανάς):
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 1 κ.σ. μέλι 


Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C με αέρα. 
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 35 εκ. 
  3. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το κακάο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
  4. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 7-8 λεπτά. 
  5. Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ από κάτω προς τα πάνω. 
  6. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το σπορέλαιο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. 
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο. 

Για το σιρόπι
  1. Σε κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 4-5 λεπτά. 
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. 
  3. Μόλις η καρυδόπιτα κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί. 
  4. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά πάνω από την καρυδόπιτα, αφήνοντας το να απορροφηθεί πλήρως. 

Για την επικάλυψη σοκολάτας (γκανάς)
  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει. 
  2. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. 
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα. 
  4. Απλώνουμε την γκανάς ομοιόμορφα πάνω από την σιροπιασμένη καρυδόπιτα. 
  5. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρουμε. 

Σιροπιαστή καρυδόπιτα με γκανάς σοκολάτας

Δημιουργός συνταγής: Maria Intze

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget