ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ
Τα φρέσκα κολοκυθάκια, τα μυρωδικά και τα τυριά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν γευστικό πειρασμό που θα λατρέψετε.
Υλικά
Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- Άνηθος, μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος (ανάλογα με την προτίμησή σας)
- 2 αυγά
- 200 γρ. φέτα
- 50 γρ. γραβιέρα
- 2 κ.σ. τραχανάς
- Λίγο λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Για τη ζύμη
- 650 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. λάδι
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Περίπου 250 γρ. νερό
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Δημιουργός συνταγής: Giwta Artinou
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και το καρότο στον χοντρό τρίφτη.
- Αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
- Στύβουμε καλά τα λαχανικά με τα χέρια ή σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, ώστε να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα λαχανικά με την πιπεριά, τα μυρωδικά, τη φέτα, τη γραβιέρα και λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο μπούκοβο.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- (Εγώ τα αφήνω μια μέρα στο ψυγείο για να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά. Αν το κάνετε αυτό δεν θα βάλετε από πριν τα αβγά και τον τραχανά. Αυτά τελευταία όταν κάνετε την πίτα.)
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι, και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά ή, αν είναι εφικτό, τη φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια.
- Ανοίγουμε 2 φύλλα για τη βάση, 2 για την κορυφή και 1 ενδιάμεσα.
- Τοποθετούμε 2 φύλλα σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
- Βάζουμε το ενδιάμεσο φύλλο, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα.
- Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Δημιουργός συνταγής: Giwta Artinou
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!