ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ
Ένα αγαπημένο πιάτο, απλό στην προετοιμασία αλλά γεμάτο αρώματα και πλούσια γεύση!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (σε μικρές μερίδες)
- 1 κιλό φρέσκες μπάμιες (μαραμένες στον ήλιο για μια μέρα και καθαρισμένες)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 2 καρότα (κομμένα σε φέτες)
- 1 κουτάκι ντομάτας κονκασέ
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Λίγος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Λίγο ξύδι (για τις μπάμιες)
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για το κοτόπουλο:
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τις μπάμιες σε ταψί στον ήλιο για μία ημέρα ώστε να μαραθούν.
- Τις καθαρίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι για να παραμείνουν τραγανές κατά το ψήσιμο.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε με θυμάρι και κάρυ.
- Το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ένα βαθύ ταψί, στρώνουμε τις μπάμιες.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το κοτόπουλο πάνω από τις μπάμιες.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και λίγο νερό, ώστε να βοηθήσουμε στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Ελέγχουμε ανά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε τη σάλτσα.
Συμβουλή: Οι μπάμιες, χάρη στο μαρινάρισμα με ξύδι και τη διαδικασία μαρασίματος, παραμένουν σφιχτές και δεν λιώνουν στο ψήσιμο.
Δημιουργός συνταγής: Μαρία Μανιουδάκη