ΛΑΖΑΝΙΑ ΘΕΪΚΑ
Πλούσια γεύση, αρώματα και τυρένια μπεσαμέλ κάνουν αυτά τα λαζάνια την ιδανική επιλογή για κάθε οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
Για τον κιμά
Για τη μπεσαμέλ
Επιπλέον υλικά
Για τη μπεσαμέλ:
Συναρμολόγηση:
- 1 κιλό κιμά
- 5 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 καρότα, τριμμένα
- 1 μικρό σέλινο, ψιλοκομμένο
- Σκόρδο (κατά προτίμηση)
- 2 φύλλα δάφνης
- κύμινο
- γλυκό κόκκινο πιπέρι
- Αλάτι και πιπέρι
- ρίγανη
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κουτάκι ντομάτα κονκασέ
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα
- 1 αυγό
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. παρμεζάνα ή τριμμένο κίτρινο τυρί μαζί με μοτσαρέλα
Επιπλέον υλικά
- Φύλλα λαζανιών
- Λίγη φέτα και παρμεζάνα για τις στρώσεις
Εκτέλεση
Για τον κιμά:- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε τη δάφνη, το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή το κονκασέ) και σιγοβράζουμε για όσο πιο πολύ μπορούμε, μέχρι ο κιμάς να γίνει πλούσιος και αρωματικός. (Εγώ τον ετοιμάζω μια μέρα πιο μπροστά. Αφήνω να σιγοβράσει 2 - 2,5 ώρες και έπειτα το αφήνω όλο το βράδυ να τραβήξει.)
- Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
- Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβωλιάσει.
- Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα.
- Σε ένα ταψί, απλώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά.
- Στρώνουμε φύλλα λαζανιών και καλύπτουμε με κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι κιμάς.
- Πασπαλίζουμε με λίγη φέτα και παρμεζάνα πριν ρίξουμε τη μπεσαμέλ.
- Απλώνουμε τη μπεσαμέλ στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με έξτρα τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.