Η Πίτα του 15λεπτου



Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ 15ΛΕΠΤΟΥ


Μια γρήγορη και εύκολη πίτα, φτιαγμένη με ό,τι έχετε στο ψυγείο. Λαχταριστή, αφράτη και γεμάτη γεύσεις, ιδανική για την οικογένεια ή για απρόσμενους επισκέπτες.


Υλικά

(Το κεσεδάκι του γιαουρτιού χρησιμοποιείται ως μεζούρα)
  • 1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι (220 γρ.) 
  • 1 κεσεδάκι ελαφρύ λάδι 
  • 1 κεσεδάκι σόδα αναψυκτικό 
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • Λίγο αλάτι 

Για τη γέμιση:
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη 
  • 2 κυπελάκια κότατζ 
  • 2 παχιές φέτες ζαμπόν, κομμένες σε καρεδάκια 
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη 
  • ή/και ο,τι άλλο υλικό επιθυμείτε και έχετε στο ψυγείο σας

Για την επικάλυψη:
  • 1 αυγό, χτυπημένο 
  • σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι και τη σόδα. 
  2. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 
  3. Λαδώνουμε ένα πυρέξ διαστάσεων 35x25 εκ. 
  4. Με το χέρι, απλώνουμε λίγο παραπάνω από το μισό ζυμάρι στον πάτο του πυρέξ, καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια. 
  5. Γεμίζουμε την πίτα με τη γραβιέρα, το κότατζ, το ζαμπόν και την πιπεριά, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. 
  6. Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι με τον πλάστη, σε μέγεθος που να καλύπτει το πυρέξ. 
  7. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το ζυμάρι, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσει καλά η πίτα. 
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι, αν θέλουμε. 
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 
  10. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Γρήγορη και εύκολη πίτα με αφράτη ζύμη Γρήγορη και εύκολη πίτα με αφράτη ζύμη

Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget