Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ 15ΛΕΠΤΟΥ
Μια γρήγορη και εύκολη πίτα, φτιαγμένη με ό,τι έχετε στο ψυγείο. Λαχταριστή, αφράτη και γεμάτη γεύσεις, ιδανική για την οικογένεια ή για απρόσμενους επισκέπτες.
Υλικά
(Το κεσεδάκι του γιαουρτιού χρησιμοποιείται ως μεζούρα)- 1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι (220 γρ.)
- 1 κεσεδάκι ελαφρύ λάδι
- 1 κεσεδάκι σόδα αναψυκτικό
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κυπελάκια κότατζ
- 2 παχιές φέτες ζαμπόν, κομμένες σε καρεδάκια
- 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
- ή/και ο,τι άλλο υλικό επιθυμείτε και έχετε στο ψυγείο σας
Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό, χτυπημένο
- σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι και τη σόδα.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ διαστάσεων 35x25 εκ.
- Με το χέρι, απλώνουμε λίγο παραπάνω από το μισό ζυμάρι στον πάτο του πυρέξ, καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια.
- Γεμίζουμε την πίτα με τη γραβιέρα, το κότατζ, το ζαμπόν και την πιπεριά, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
- Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι με τον πλάστη, σε μέγεθος που να καλύπτει το πυρέξ.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με το ζυμάρι, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσει καλά η πίτα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι, αν θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!