ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Αυτή η παραδοσιακή πίτα απογειώνει τα αρώματα του φθινοπώρου με φρέσκα χόρτα, σπανάκι και αρωματικά. Είναι μια απόλαυση που φέρνει τη γεύση της ελληνικής παράδοσης στο τραπέζι σας, είτε την προτιμήσετε με τυρί είτε νηστίσιμη!
Υλικά
Για τη γέμιση
Για το φύλλο
Για το φύλλο:
Συναρμολόγηση:
Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου
- 2 μάτσα φρέσκο σπανάκι
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 2 πράσα
- 2 κ.σ. τραχανά
- 2 αυγά
- Φέτα (όση επιθυμούμε)
- Λίγο ελαιόλαδο
Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι
- Λίγο αλάτι
- 2 κ.σ. ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Νερό (όσο χρειάζεται για μια μαλακή ζύμη)
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σέσκουλα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα μυρώνια και τα πράσα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα χόρτα με τον τραχανά, τα αυγά, το ελαιόλαδο και τη φέτα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά-σιγά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη σε λεπτό πάχος.
- Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε 2 φύλλα στη βάση, λαδώνοντάς τα ελαφρά.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C (αντιστάσεις) για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!