Σπανακόπιτα με Σπιτικό Φύλλο Σφολιάτας

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ


Μια πεντανόστιμη πίτα με αφράτο φύλλο σφολιάτας και αρωματική γέμιση από σπανάκι και μυρωδικά. Εύκολη και ιδανική για κάθε περίσταση!


Υλικά

Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο 
  • ½ φλιτζανάκι ξύδι 
  • 1 κουτί ανθρακούχα σόδα 
  • Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη) 

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι 
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 1 ματσάκι άνηθο 
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή τραχανά 
  • Αλάτι και πιπέρι 


Εκτέλεση

Για τη ζύμη 
  1. Σε μια λεκάνη, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και την ανθρακούχα σόδα. 
  3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. 
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια. 
  5. Ανοίγουμε ελαφρώς τα μπαλάκια με το χέρι, τα βουτυρώνουμε και τα στοιβάζουμε ανά έξι σε πιάτο. 
  6. Τοποθετούμε τα δύο σετ στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. 
  7. Αφού κρυώσουν, ανοίγουμε κάθε εξάδα σε ένα μεγάλο φύλλο. 

Για τη γέμιση 
  1. Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. 
  2. Ψιλοκόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. 
  3. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τη φρυγανιά ή τον τραχανά, και αλατοπιπερώνουμε. 

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
  1. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. 
  2. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε καλά τις άκρες. 
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η πίτα, περίπου 40-50 λεπτά. 


Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου 
 
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget