ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Μια πεντανόστιμη πίτα με αφράτο φύλλο σφολιάτας και αρωματική γέμιση από σπανάκι και μυρωδικά. Εύκολη και ιδανική για κάθε περίσταση!
Υλικά
Για τη ζύμη- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζανάκι ξύδι
- 1 κουτί ανθρακούχα σόδα
- Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή τραχανά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε μια λεκάνη, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και την ανθρακούχα σόδα.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια.
- Ανοίγουμε ελαφρώς τα μπαλάκια με το χέρι, τα βουτυρώνουμε και τα στοιβάζουμε ανά έξι σε πιάτο.
- Τοποθετούμε τα δύο σετ στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
- Αφού κρυώσουν, ανοίγουμε κάθε εξάδα σε ένα μεγάλο φύλλο.
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε.
- Ψιλοκόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τη φρυγανιά ή τον τραχανά, και αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η πίτα, περίπου 40-50 λεπτά.
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου