ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Απόλαυσε μια παραδοσιακή, υγιεινή και νόστιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και πλούσια γέμιση χορταρικών!
Υλικά
Για τη γέμιση- 1 κιλό χόρτα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, καυκαλήθρες ή ό,τι βρείτε!)
- 2 πράσα (το λευκό μέρος)
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- Μισό ματσάκι άνηθο
- Μαϊντανό (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι ή βρώμη (για να απορροφήσει τα υγρά)
- Λάδι για το σοτάρισμα
Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι
- 1 σφηνάκι λάδι
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 ½ ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
- Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- Λαδάκι για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Για τη γέμιση- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χορταρικά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρώς όλα τα χορταρικά με λίγο λάδι, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το σιμιγδάλι ή τη βρώμη.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το ξύδι, το αλάτι και το λάδι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
- Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε λεπτά φύλλα με τη βοήθεια νισεστέ.
- Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε 2 φύλλα στη βάση, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση ομοιόμορφα, τοποθετούμε από πάνω 1 φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Τοποθετούμε τα 2 υπόλοιπα φύλλα πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντας και πάλι ενδιάμεσα.
- Περνάμε την πίτα με λίγο λάδι στην επιφάνεια, τη χαράζουμε σε κομμάτια και τη βρέχουμε ελαφρώς με νερό,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190°C, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.