Ελιόψωμα αφράτα και μυρωδάτα – Εύκολη συνταγή για σπιτικά ψωμάκια

Αφράτα ελιοψωμάκια – Το τέλειο συνοδευτικό για κάθε στιγμή!

ΕΛΙΟΨΩΜΑ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΑ


Φτιάξτε πεντανόστιμα ελιόψωμα με τραγανή κόρα και αφράτη υφή! Ιδανικά για πρωινό ή σνακ, με απλά υλικά και εύκολη προετοιμασία.


Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 250 γρ. χλιαρό νερό 
  • 200 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 350 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες 
  • Σουσάμι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε 4-5 κουταλιές από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. 
  3. Ανακατεύουμε πρώτα με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας. 
  4. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. 
  5. Ρίχνουμε τις ελιές μέσα στη ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρώς για να πάνε παντού. 
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα. 
  8. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντιστάσεις) για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε τα πιο αφράτα και μυρωδάτα ελιόψωμα! 


Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget