
ΕΛΙΟΨΩΜΑ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΑ
Φτιάξτε πεντανόστιμα ελιόψωμα με τραγανή κόρα και αφράτη υφή! Ιδανικά για πρωινό ή σνακ, με απλά υλικά και εύκολη προετοιμασία.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. χλιαρό νερό
- 200 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 350 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε 4-5 κουταλιές από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε πρώτα με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
- Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Ρίχνουμε τις ελιές μέσα στη ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρώς για να πάνε παντού.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντιστάσεις) για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε τα πιο αφράτα και μυρωδάτα ελιόψωμα!
Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi
