Φιρίκι γλυκό του κουταλιού

Γυαλιστερό φιρίκι γλυκό του κουταλιού με καρύδια

ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Αρωματικό, γυαλιστερό και γεμάτο γεύση, το γλυκό φιρίκι είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα με άρωμα κανέλας και πλούσια γεύση του καρυδιού.


Υλικά:

  • 20 μήλα φιρίκια
  • 2 λίτρα νερό
  • 2 κ.γ. ξινό (κιτρικό οξύ)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 40 τέταρτα καρύδια
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. γλυκόζη


Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι.
  2. Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια, προσέχοντας να διατηρηθεί το σχήμα του μήλου. Αν δεν έχουμε εργαλείο, χρησιμοποιούμε μαχαίρι και καθαρίζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους.
  3. Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ξινό σε 2 λίτρα νερό.
  4. Βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα φιρίκια και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό.
  5. Τα αφήνουμε για 1 ώρα. Αυτό βοηθά να μη μαυρίσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το βράσιμο.
  6. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και μετράμε την ποσότητά της με ένα ποτήρι. 
  7. Προσθέτουμε ίση ποσότητα νερού (π.χ. αν η ζάχαρη είναι 5 ποτήρια, προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό).
  8. Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας και βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  9. Στραγγίζουμε τα φιρίκια από το νερό με το ξινό και τα προσθέτουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
  10. Βράζουμε για 30 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι.
  11. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά να απορροφήσουν τα φιρίκια το σιρόπι και να δέσει καλύτερα το γλυκό.
  12. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε τα καρύδια (40 τέταρτα) και τη βανίλια.
  13. Βράζουμε το γλυκό για ακόμα 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ξανά να κοχλάζει το σιρόπι.
  14. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  15. Μόλις κρυώσει, βάζουμε από δύο τέταρτα καρύδια στην τρύπα κάθε φιρικιού.
  16. Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Έτοιμο να το απολαύσουμε με γιαούρτι, παγωτό ή σκέτο ως ένα παραδοσιακό γλυκό κέρασμα!

Γυαλιστερό φιρίκι γλυκό του κουταλιού με καρύδια

Δημιουργός συνταγής: Maria Anestaki 
 
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget