ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Αρωματικό, γυαλιστερό και γεμάτο γεύση, το γλυκό φιρίκι είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα με άρωμα κανέλας και πλούσια γεύση του καρυδιού.
Υλικά:
- 20 μήλα φιρίκια
- 2 λίτρα νερό
- 2 κ.γ. ξινό (κιτρικό οξύ)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 40 τέταρτα καρύδια
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. γλυκόζη
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι.
- Με ένα ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια, προσέχοντας να διατηρηθεί το σχήμα του μήλου. Αν δεν έχουμε εργαλείο, χρησιμοποιούμε μαχαίρι και καθαρίζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους.
- Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ξινό σε 2 λίτρα νερό.
- Βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα φιρίκια και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό.
- Τα αφήνουμε για 1 ώρα. Αυτό βοηθά να μη μαυρίσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το βράσιμο.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και μετράμε την ποσότητά της με ένα ποτήρι.
- Προσθέτουμε ίση ποσότητα νερού (π.χ. αν η ζάχαρη είναι 5 ποτήρια, προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό).
- Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας και βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Στραγγίζουμε τα φιρίκια από το νερό με το ξινό και τα προσθέτουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
- Βράζουμε για 30 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά να απορροφήσουν τα φιρίκια το σιρόπι και να δέσει καλύτερα το γλυκό.
- Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε τα καρύδια (40 τέταρτα) και τη βανίλια.
- Βράζουμε το γλυκό για ακόμα 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ξανά να κοχλάζει το σιρόπι.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Μόλις κρυώσει, βάζουμε από δύο τέταρτα καρύδια στην τρύπα κάθε φιρικιού.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Έτοιμο να το απολαύσουμε με γιαούρτι, παγωτό ή σκέτο ως ένα παραδοσιακό γλυκό κέρασμα!
Δημιουργός συνταγής: Maria Anestaki