
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΙΡΟΠΙ
Το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό, με βελούδινη κρέμα και τραγανό φύλλο, βουτηγμένο σε αρωματικό σιρόπι!
Υλικά
Για την κρέμα- 9 ποτήρια γάλα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
- ½ ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2½ ποτήρια ζάχαρη
- 9 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 βανίλιες
- 2-3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
Για τα φύλλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα
Για το σιρόπι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά από τη σημείο βρασμού.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (χονδρό και ψιλό), τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας γρήγορα να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Αδειάζουμε την κρέμα ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Μόλις βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
