ΓΚΙΟΥΖΛΕΜΕΔΕΣ
Τραγανά, χρυσαφένια πιτάκια με πλούσια γέμιση από κατσικίσια φέτα και μυζήθρα Νάξου, αρωματισμένα με δυόσμο και μαυροπίπερο.
Υλικά
Για τη ζύμη:- 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. φέτα κατσικίσια
- 150 γρ. μυζήθρα Νάξου
- Φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο (κατά προτίμηση)
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος (προαιρετικά)
Για το τηγάνισμα:
- Αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και τη μυζήθρα με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το μαυροπίπερο και τον δυόσμο (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου.
- Τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
- Διπλώνουμε το φύλλο σχηματίζοντας έναν φάκελο και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αραβοσιτέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους γκιουζλεμέδες, γυρίζοντάς τους μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, αλλάζοντας το λάδι μόλις τηγανίσουμε τους μισούς.
- Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε ζεστούς και τους απολαμβάνουμε σκέτους ή με συνοδεία από δροσερό γιαούρτι!
Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!
Ανάρτηση: Επεξεργασία