ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ, ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αφράτα κεφτεδάκια με λαχταριστή γέμιση φέτας, αρωματική σάλτσα και κριθαράκι που ψήνεται στον φούρνο – ένα φαγητό που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς!
Για τη σάλτσα
Για το κριθαράκι
Για τη σάλτσα και το κριθαράκι:
Δημιουργός συνταγής: Χρυσούλα Καλλωνη
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (λάπα)
- 4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα, αλεσμένη στο μούλτι)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 150 γρ. φέτα (για τη γέμιση)
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- λίγη κανέλα
- λίγο μπαχάρι
- 1/2 κύβο ζωμό (προαιρετικά)
- Ζεστό νερό
Για το κριθαράκι
- 500 γρ. κριθαράκι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, βάζουμε στο κέντρο ένα κομμάτι φέτας και κλείνουμε καλά σχηματίζοντας κεφτεδάκια.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρώς τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι, τον ζωμό (αν χρησιμοποιούμε) και λίγο ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Το ρίχνουμε στο ταψί και ανακατεύουμε απαλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Το μυστικό για ζουμερό αποτέλεσμα: Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε 2-3 παγάκια και ανακατεύουμε. Έτσι, το φαγητό παραμένει ζουμερό και σταματά ο βρασμός.
Δημιουργός συνταγής: Χρυσούλα Καλλωνη
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!