ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΕΣ
Μαλακή, αφράτη ζύμη που τυλίγει λαχταριστή γέμιση από τυρί, μπέικον και λουκάνικο. Ιδανικές για σνακ ή κολατσιό!
Υλικά
Για τη ζύμη:- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 250 γρ. χλιαρό γάλα
- 1 αυγό
- 50 γρ. λάδι
- 50 γρ. μαλακό βούτυρο
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 12 λουκάνικα
- 12 λωρίδες κίτρινο τυρί
- 12 λωρίδες μπέικον
Για την επάλειψη:
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. γάλα
- Σουσάμι, λιναρόσπορος ή άλλο σπόρος της επιλογής μας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αυγό, το μαλακό βούτυρο και το λάδι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Αν η ζύμη κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, αλλά με προσοχή για να μη γίνει σκληρή.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μικρό τετράγωνο φύλλο, περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας.
- Τοποθετούμε στο κέντρο μια λωρίδα τυρί, από πάνω μια λωρίδα μπέικον και στη συνέχεια ένα λουκάνικο.
- Χαράζουμε τη ζύμη στα πλαϊνά, δημιουργώντας λωρίδες, και διπλώνουμε τις λωρίδες σταυρωτά πάνω από το λουκάνικο, σχηματίζοντας ένα όμορφο κλείσιμο.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις λουκανικόπιτες.
- Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε το αυγό μαζί με 1 κ.γ. γάλα και αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια από κάθε λουκανικόπιτα.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι, λιναρόσπορο ή όποιον άλλο σπόρο μας αρέσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Απολαμβάνουμε τις λουκανικόπιτες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!
Δημιουργός συνταγής: Maria Anestaki