Λουκανικόπιτες

Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΕΣ


Μαλακή, αφράτη ζύμη που τυλίγει λαχταριστή γέμιση από τυρί, μπέικον και λουκάνικο. Ιδανικές για σνακ ή κολατσιό!


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 250 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. λάδι
  • 50 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:
  • 12 λουκάνικα
  • 12 λωρίδες κίτρινο τυρί
  • 12 λωρίδες μπέικον

Για την επάλειψη:
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. γάλα
  • Σουσάμι, λιναρόσπορος ή άλλο σπόρος της επιλογής μας


Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. 
  2. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Προσθέτουμε το αυγό, το μαλακό βούτυρο και το λάδι. 
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα. 
  6. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 
  7. Αν η ζύμη κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, αλλά με προσοχή για να μη γίνει σκληρή.
  8. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
  10. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μικρό τετράγωνο φύλλο, περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας.
  11. Τοποθετούμε στο κέντρο μια λωρίδα τυρί, από πάνω μια λωρίδα μπέικον και στη συνέχεια ένα λουκάνικο.
  12. Χαράζουμε τη ζύμη στα πλαϊνά, δημιουργώντας λωρίδες, και διπλώνουμε τις λωρίδες σταυρωτά πάνω από το λουκάνικο, σχηματίζοντας ένα όμορφο κλείσιμο.
  13. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις λουκανικόπιτες.
  14. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε το αυγό μαζί με 1 κ.γ. γάλα και αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια από κάθε λουκανικόπιτα.
  15. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, λιναρόσπορο ή όποιον άλλο σπόρο μας αρέσει.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Απολαμβάνουμε τις λουκανικόπιτες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!

Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον Χρυσαφένιες λουκανικόπιτες με λαχταριστή γέμιση τυρί και μπέικον

Δημιουργός συνταγής: Maria Anestaki

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget